Bun venit !

Blogul părintelui arhim. Dumitru Cobzaru din partea fiilor duhovniceşti!

joi, 13 septembrie 2012

Meditatie la Ziua Crucii...!


14 septembrie – Ziua Crucii

     Numim ziua de 14 septembrie a Crucii, deși a Crucii e și Duminica a treia din Postul Mare, și Vinerea Pătimirilor, chiar fiecare vineri de peste an și fiecare zi în care se săvârșește Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
       Dacă Părinții spun că Hristos se găsește în stare permanentă de jertfă, atunci fiecare clipă a timpului este un moment al Crucii și nu se poate respira și trăi fără această realitate. În fapt, nu se poate respira și trăi fără Dumnezeu, pentru că realitatea Crucii înseamnă prezența reală și dinamică a lui Dumnezeu care se revelează în chip văzut prin Iisus Hristos Cel răstignit și înviat...!
      Problematica pragmatică sau practică a timpului Sfintei Cruci rămâne însușirea acestei realități. Noi oscilăm între cele două cruci din preajma Crucii lui Hristos, adică între smerenie și hulă, între starea tâlharului pocăit și a celui răzvrătit...! Una te mântuie, te salvează, iar cealaltă te osândește...! Cea care te îndumnezeiește este doar Crucea Domnului...!
     Ziua de azi ne cheamă, nu numai la asumarea crucii vieții noastre care duce la mântuire ci, mai ales la identificarea cu idealul creștin care cere și promite îndumnezeirea. Aici descoperim adevărata valoare a Crucii, adică identificarea absolută a Mântuitorului Hristos cu Jertfa de pe Cruce! De aceea ne adresăm Crucii în rugăciuni, imne și acatiste ca Domnului, pentru că El S-a identificat total în Jerfa de pe Cruce și rămâne în aceasă stare spre mântuirea neamului omenesc!